Hoewel Hortense Assink -in het dagelijks leven Tans- zich al op jonge leeftijd voelt aangetrokken tot de uitvaartbranche, houdt ze de boot af. Ze vindt zichzelf te jong en gaat na diverse opleidingen uiteindelijk aan de slag als visagiste. Door haar vakkundigheid wordt ze steeds vaker gevraagd om een overledene ‘mooi’ te maken. Het blijkt de eerste stap die uiteindelijk leidt naar haar eigen bedrijf: Hortense Uitvaartzorg.
De goedlachse Hortense komt al jong in aanraking met verlies. “Ik registreerde al op die leeftijd dat ceremonies rond de dood vaak stijf waren. Dan dacht ik: dit kan toch anders! Het is uiteindelijk mijn grote drijfveer geworden in dit werk. Om alles rond het afscheid te doen vanuit de nagedachtenis van de overledene. En dat is vaak juist niet strak en stijf, maar vaak anders. Bij iedere uitvaart ben ik altijd op zoek naar dat ene persoonlijke detail. Mijn creativiteit helpt mij daarbij.”
Opgebaard tussen de fietswielen
Als een voorbeeld van hoe het soms helemaal anders kan, noemt zij het afscheid van een lieve man die eigenaar was van een fietsenwinkel. “De kerk waar het afscheid zou plaatsvinden, was afgebrand dus moesten we uitwijken naar een hotel. Het was een onpersoonlijke ruimte, maar uiteindelijke ademde het de sfeer uit die paste bij deze sportieve man. Hij was opgebaard en omringd door wel vijftig fietswielen met daarin allemaal foto’s. Met grote kaarsen was hij rondom in het licht gezet. Aan de muur waren op een groot scherm foto’s en filmpjes te zien. Zijn fiets stond op een podium en zijn tenue hing met een spot aan de muur. Het was uiteindelijk echt prachtig en heel persoonlijk”.
Harten knippen
Haar creativiteit heeft Tans van haar moeder die altijd kapster is geweest en haar een aantal kneepjes uit het kappersvak bijbracht. “Ook zij helpt mee, als het nodig is. Zoals laatst bij de uitvaart van oma Lies, wat een verdriet in die familie. Er kwam een erehaag en samen met mijn moeder heb ik aan de keukentafel 200 gekleurde hartjes uitgeknipt. Die zijn na afloop allemaal uitgedeeld aan het publiek. De familie vond dit zo fijn, oma hield van kleur”. Ook het vlinderbed voor een veel te jong overleden moeder maakte veel
indruk op de nabestaanden. Ze lag op bed tussen allemaal mooie vlinders. De rouwkist hebben we laten wrappen met één prachtige blauwe vlinder. Het is het laatste wat je voor iemand kunt doen. Dus ik probeer altijd dat stapje extra te doen. Het moet niet goed, het moet perfect.”
Een Doodgewoon Boekje
Vier jaar geleden maakte Hortense de overstap van visagiste naar fulltime uitvaartleider bij Charon Uitvaartbegeleiding. Het bedrijf werd vorig jaar verkocht en dat was het moment dat Hortense besloot om voor zichzelf te beginnen. “Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze om dit bijzondere werk te gaan doen. Ik mag families bijstaan in hun moeilijkste periode en diepste verdriet. Ik ervaar mijn werk als eervol. Ieder gezinslid reageert anders op verdriet. Ik zie het als mijn taak ervoor te zorgen dat het
afscheid zó wordt dat iedereen zich hier goed bij voelt. Ik houd van transparantie. Alles wordt besproken en vooraf moet alles duidelijk zijn. Ook de kosten. Omdat ik niet wil dat nabestaande achteraf rekeningen binnenkrijgen die zij niet verwacht hadden. Mede daarom heb ik het wensenboekje ‘Een Doodgewoon Boekje’ geschreven met daarin veel informatie omtrent het overlijden.
Mezelf herpakken
“Of ik zelf het wel eens te kwaad heb? Natuurlijk, het gebeurt soms. Dan pink ik een traantje weg en herpak mezelf weer. Tijdens de plechtigheid zelf ben ik vaak wat meer op de achtergrond. Soms kondig ik de sprekers aan, het kan ook zijn dat de familieleden elkaar naar voren vragen. Er zijn zo veel keuzes waar we het van te voren over hebben. Wordt het een kist of mand? Dragen we iemand naar binnen, of staat de kist er al? Worden er kaarsen aangestoken? Wie gaat waar zitten. De muziek, foto’s, eventueel een filmfragment. Wel bloemen, geen bloemen. Soms willen mensen na afloop dat er een mogelijkheid is om geld te doneren. Bij een SRV-man had ik om die reden allemaal melkbussen (met een vaas erin) neergezet en alle genodigden hadden één bloem mee. Zo ontzettend veel is mogelijk. En of het nu gaat om een intiem afscheid of een grote plechtigheid, de tijd en energie die ik geef is altijd 200%.”
Airbrush-techniek
Voor mij zijn alle puzzelstukjes in elkaar gevallen. Ik ben creatief, inlevend, kan snel schakelen en heb mijn achtergrond als visagiste. Samen met collega Marcel Bakkum
Rouwvervoer uit Limmen doe ik altijd de laatste verzorging. Uiteraard mogen familieleden daarbij helpen. Ik werk met de Airbrush-techniek, een postmortale make-up die wordt aangebracht door een luchtpistool waarbij er geen fysiek contact nodig is met handen en penselen. Daardoor kun je heel gelijkmatig en dun laagje make-up opbrengen. Zodat je bijna niet ziet dat ik make-up gebruik. Zo was er een jonge vader die was overleden aan een hersenbloeding. Zijn gelaat was helemaal paars en aan mij de grote uitdaging om zijn gezicht weer zó te krijgen dat zijn twee jonge kinderen papa zagen alsof hij lag te slapen. Dat is gelukkig gelukt. Dit werk geeft mij zoveel voldoening. En als de uitvaart is geweest en de familie mij complimenteert dan weet ik dat het afscheid als een mooie herinnering achterblijft. Daar doe ik het voor.”
Hortense Uitvaartzorg
W: hortenseuitvaartzorg.nl
Email: info@hortenseuitvaartzorg.nl
Adres: Heiloo, Noord Holland
Telefoonummer: 06 200 43 222