<     Terug naar nieuws overzicht

liefde vastleggen

Je zal wel denken, afscheidsfotografie, wat is dat? Wie wil dat? En waarom doe ik dat? Die vraag krijg ik wel meer en begrijp ik ook heel goed.

Het is al weer 8 jaar terug dat ik de interesse voor fotografie kreeg. Een 2 hands fotocamera gekocht en aan de slag gegaan. Een eigen bedrijfje was toen nog ver weg. In 1e instantie heb ik mij verdiept in Newborn fotografie. Heel mooi en bijzonder om dit te doen. En wat ben je dan trots als daar een paar mooie foto’s bijzitten.

Maar ik wilde mij ook verder specialiseren. Ik was op zoek naar de passie die me echt raakte en toevallig kwam ik een artikel tegen van afscheidsfotografie. Dit boeide mij en ik ben een opleiding gaan volgen. Zo ben ik in contact gekomen met Boukje Canaan die gespecialiseerd afscheidsfotograaf is. Maar Noord Hollanders zijn best nuchter, dus wie wil er nu een fotograaf op zijn begrafenis heb ik wel eens gedacht. Maar al snel, na een paar maanden cursus, was ik verkocht.

Mijn 1e uitvaart was bij een vriend van ons, waarvan de ouders zijn overleden door corona zonder goed afscheid te kunnen nemen en dat af te sluiten met een prachtig album vol herinneringen.

Inmiddels heb ik al ruim 30 uitvaarten vast mogen leggen en ik ben gespecialiseerd uitvaartfotograaf. Ik leg deze waardevolle momenten vast bij het afscheid van een dierbare. De arm op een schouder dat wordt vastgelegd, de lach, de traan, maar bovenal de liefde die sterk naar voren komt. Afscheidsfotografie is niet het vastleggen van verdriet en huilende mensen. Dat is vaak het beeld dat mensen hebben, maar is een onjuist beeld.

Afscheidsfotografie is het vastleggen van emotie, liefde en warmte van de mensen om je heen. Een fotograaf die wel aanwezig is, maar niet zichtbaar. Boven al de mooie beelden worden er ook plekjes vastgelegd wat dierbare plekjes waren voor de overledene. Zo heb ik in Egmond aan Zee een foto bij de vuurtoren gemaakt, een ererondje over het voetbalveld, rouwvervoer in een witte koets en paard en wagen, een Amerikaanse auto en een uitvaart bus waar de hele familie mee kon rijden. Bijzonder toch?

Dit alles geeft een stukje rouwverwerking, maar ook terug kunnen kijken op een emotionele dag waar helaas heel veel langs je heen gaat. Alle families waren achteraf zo blij dat ze gekozen hebben voor een afscheidsfotograaf, omdat het juist zo waardevol is.

Elke uitvaart is bijzonder. Ik hoop dit nog heel lang te mogen doen en mij elke keer weer een stukje verder hier in te ontwikkelen. Als je twijfelt, of vind je het toch maar een raar idee, kom eens praten onder het genot van een bakje koffie of thee.

Tinka Fotomoment
www.tinkafotomoment.nl

liefde vastleggen