<     Terug naar nieuws overzicht

Omgaan met verlies en rouw

“Je hebt het gevoel dat je zelf stilstaat, terwijl de wereld om je heen doorgaat”

Rouwen is vaak een ingewikkelde knoop die je langzaam moet ontwarren. Zelf heb ik 14 jaar geleden in korte tijd mijn partner, vader en beste vriendin verloren. Zo’n ingrijpend verlies raakt de kern van je bestaan. Niets is meer hetzelfde en toch moet je verder. Maar hoe? Je hebt het gevoel dat je zelf stil staat, terwijl de wereld om je heen doorgaat.

Rouw is meer dan alleen de pijn van verlies. Het is de achterkant van liefde. Rouw laat je stilstaan bij diegene die je lief hebt gehad. Het gaat om gemis maar ook om verlangen. Verlangen is een van de meest kenmerkende gevoelens bij rouw. Je verlangt naar de ander, je verlangt naar wat je verloren bent.

Je bent op zoek naar wie ontbreekt. Zoekgedrag is normaal bij rouwen. Zoeken naar een teken, zoeken naar iets dat achterbleef. Ook kan er het verlangen zijn naar het veilige leven van toen. In het leven na het verlies voel je je vaak niet veilig, het is onbekend, je voelt je alleen en weet niet waar je naar toe wil.

Om te kunnen rouwen moet je met het verdriet van je verlies leren omgaan, zonder het weg te stoppen. Het is heel normaal dat je weerstand hebt om te aanvaarden dat het verlies bij jou hoort. We willen vaak liefst de pijn van het verlies vermijden. Tot het moment dat je beseft dat dat vanaf nu bij jouw levensverhaal hoort, pas dan kan de energie weer gaan stromen. Daarbij gaat het niet zozeer om het aanvaarden van het verlies, maar vooral om het aanvaarden van wat het met je doet. Dan stop je met vechten tegen de realiteit: dit ingrijpende verlies is mij overkomen. Wat nu? Door dat te doen krijg je de regie over je leven langzaam maar zeker weer terug.

Soms blijf je maar in je eentje ploeteren. Wil je anderen niet steeds lastigvallen met opnieuw jouw verhaal. Rouwen kun je meestal niet alleen. Om goed te kunnen rouwen is het belangrijk om te begrijpen wat rouw is. Een paar gesprekken met een rouwbegeleider zijn vaak al voldoende om wat meer ruimte te krijgen. In mijn praktijk aan huis in Castricum kunnen we samen onderzoeken wat jij nodig hebt om weer betekenis aan je leven te kunnen geven. Voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek kun je contact
opnemen. De gesprekken worden meestal (gedeeltelijk) vergoed als je aanvullend verzekerd bent.

Margreet de Jongh Rouw- en verliesbegeleiding
Henri Dunantsingel 40, 1902 EB Castricum
06 22 97 31 86
margreetdejongh@gmail.com
www.margreetdejongh.nl

Omgaan met verlies en rouw