<     Terug naar nieuws overzicht

“verdriet is een wond die om te kunnen genezen aandacht nodig heeft.”

Uit: Het Tibetaans boek van leven en sterven. Sogyal Rinpoche
De laatste vijf dagen voor haar vaders overlijden, waren zij als gezin bij hem om hem te steunen, en elkaar. Dat was heel mooi maar haar vader zien vechten voor zijn leven, ook al had hij aangegeven dat het genoeg was, was een traumatische ervaring.

Bang voor de dood
Haar ouders woonden in Duitsland en daar mag niemand euthanasie plegen. Pipetjes morfine moesten de pijn iets verzachten, maar echt zoden aan de dijk zette het niet. Dat was nog niet het ergste. Haar vader was bang voor de dood. Zijn angst, de vreselijke pijn en het volledig bewust zijn van zijn eigen sterfproces maakte het een traumatische ervaring. Voor iedereen.

Ziek van verdriet
Ze had het in eerste instantie niet eens door dat ze ziek werd. Ze had slapeloze nachten, zag telkens weer die beelden voor zich. Voelde intens verdriet en pijn. Maar dat ervaart iedereen die net een dierbare is verloren en die rouwt. Het zou vast wel goed komen en met de tijd beter worden. Maar dat werd het niet. Iedere keer dat ze in slaap dreigde te vallen, kwam ze met een schok overeind in bed. Een adrenaline stoot schoot door haar lichaam heen. Paniek. Na een tijdje merkte ze dat ze moeite had met concentreren, was opvliegend, maakte het liefst met iedereen ruzie en werd een gevaar op de weg omdat ze zo moe was dat ze zich niet kon focussen op het verkeer.

Trauma
Ze kwam bij de huisarts terecht. Die stuurde haar door naar de internist en na verschillende onderzoeken werd de diagnose Ziekte van Graves vastgesteld. Een te snelle schildklier dat getriggerd kan worden door een traumatische ervaring.

Neem vage klachten serieus
Heb je dus vage, lichamelijke klachten sinds het overlijden van een dierbare, negeer het niet en ga naar de huisarts. Heb je het overlijden als traumatisch ervaren? Denk dan ook eens aan EMDR. Dit kan net even de scherpste randjes eraf halen.

Het hoeft niet zo heftig te zijn als deze gebeurtenis om zowel met je geest als juist ook met je lichaam aan de slag te gaan bij rouwverwerking. Ook voetreflex kan een mooie aanvulling zijn bij het verwerken van je verdriet. Het is een aardende massage die je in staat stelt om de pijn beter te kunnen dragen en werkt ontstressend en ontspannend.

“verdriet is een wond die om te kunnen genezen aandacht nodig heeft.”