<     Terug naar nieuws overzicht

“Dat ik iets kan betekenen voor mensen maakt mij blij”

Beheerst en rustig vertelt Dean Teeling over zijn vak. Een prettige stem waar vertrouwen uit klinkt. Waarbij je direct het gevoel krijgt: ‘Het komt allemaal goed. Hij neemt mijn zorgen uit handen. Hij gaat me echt helpen. De nalatenschap, boedelverdeling, al die bankzaken die ik nog moet regelen nu mijn partner overleden is. Deze man regelt het voor me.’ En deze man is ‘pas’ 29 jaar. Een bevlogen mens met nu al veel ervaring, mensenkennis, maar vooral passie voor zijn vak als executeur.

Dean Teeling komt uit de deurwaarderij. Daar werkte hij als juridisch incassomedewerker. Een groot kantoor waar hij veel leerde. “Ik kwam in aanraking met het erfrechtgedeelte. Dan stuitte je wel eens op een situatie waar er bij overlijden bijvoorbeeld veel schulden waren die opgelost moesten worden. Hoe gaan we met dat dossier om? Wie zijn de erfgenamen? Dat regelen van A tot Z heeft me heel erg aangetrokken. Ik zat nog in mijn rechtenstudie op dat moment.”

‘Ik heb geen seconde spijt van deze stap’
Dean Teeling heeft de drang zichzelf altijd te blijven ontwikkelen. Omdat ontzorgen en regelen hem bleef trekken, besloot hij de opleiding tot executeur te volgen. In 2021 zegde hij zijn baan vaarwel en startte de onderneming Teeling Erfzaken. Hij pakte het grondig aan en werd lid van de branchevereniging Novex. “Ik heb nog geen seconde spijt van deze stap.” En nog niet uitgeleerd pakte hij direct door en begon aan de opleiding voor nabestaandenzorg. Daarmee maakt de kersverse ondernemer een volgende stap in het begeleiden van mensen in de mindere momenten in hun leven.

Zet het zwart op wit
Dean Teeling is half Surinaams, half Nederlands. In sommige situaties kan zijn achtergrond extra helpen. Omdat hij snapt hoe het er in andere culturen aan toe gaat. “De Surinaamse bijvoorbeeld is heel familiegericht. Dus men denkt dat het wel goed zit. Mensen kunnen nog wel eens onwetend zijn. En denken vanuit hun goedheid dat een notariële akte niet nodig is. Vanuit het idee: ‘we zijn familie, we helpen elkaar toch’. Maar ik weet inmiddels dat als er geld bij komt kijken, mensen kunnen veranderen. Daarom kan ik echt iedereen aanraden: zorg dat je zaken notarieel zijn vastgelegd. Ik zal niet zeggen dat er dan geen ruzie of gedoe komt, maar het staat wel zwart op wit.”

Eerste stap: naar de executeur
Wie in de situatie terechtkomt dat een naaste overlijdt en waarvan de zaken op zijn of haar schouders aankomen, zit al snel met de handen in het haar. Wat moet ik eigenlijk allemaal regelen? Waar moet ik beginnen? Kan ik dit wel in mijn eentje of met mijn familieleden? Moet het huis verkocht worden en wie krijgt daar dan welk deel van? Het zijn al veel vragen, maar slechts een fractie van de vragen die er kunnen ontstaan. De eerste stap richting een executeur is daarom niet zo gek. “Ik ga eerst een oriënterend gesprek aan. Ik vind het fijn dat mensen op hun gemak zijn. Ik probeer door vragen te stellen zoveel mogelijk te weten te komen. Wat weten mensen? Wat is er al geregeld? Ik geef vooral advies en informatie.”

Voorbeeld uit de praktijk
Dean schetst een voorbeeld uit de praktijk: “Een vrouw die in Nederland is komen wonen, getrouwd met een Nederlandse man. Haar man overlijdt. Ze had werkelijk geen idee wat ze moest doen. Maar officieel ben je dan wel executeur als nabestaande. Je moet dus bepalen wat er allemaal gebeuren moet en op welke manier. Ik heb haar geholpen met de eerste dingen als abonnementen opzeggen. Bankzaken kunnen erbij komen. De Belastingdienst. Het verdelen van persoonlijke spullen, sieraden. Nu ik de opleiding nabestaandenzorg doe, weet ik wat je nog meer kunt toevoegen. Je hebt namelijk ook te maken met emoties.”

Dat is best zwaar werk. Een hele verantwoordelijkheid. “Klopt. Maar ik kan die neutrale rol invullen. Dat moet ook wel. Je bent er om te helpen en ontzorgen. Natuurlijk grijpen verhalen me aan. Ik ben nu eenmaal een echt gevoelsmens. Sommige verhalen zijn heel heftig. Maar je moet ook eerlijk advies kunnen geven. Dat alles bij elkaar maakt mijn werk heel mooi. Dat ik iets kan betekenen voor mensen maakt mij blij. Dat iemand met een goed gevoel weggaat. Je ziet de opluchting letterlijk op hun gezichten.”

Regel het op voorhand om gedoe te voorkomen
De diensten die Dean Teeling aanbiedt zijn uiteenlopend. Van levensexecuteur, dus gevolmachtigd bij leven, en executeur (na overlijden) tot vereffenaar en zelfs persoonlijk assistent en hulp bij levenstestament. “Bijvoorbeeld in het geval van wilsonbekwaamheid bij overlijden. Je kunt met mij in gesprek over wat je op welke manier geregeld wilt hebben als je niet meer wilsbekwaam bent. Denk aan Alzheimer, maar ook een plots ongeluk. Anders gaan je nabestaanden dat voor je bepalen. Met alle goede bedoelingen waarschijnlijk, maar waarom zou je het niet op voorhand al regelen? Dan is het maar duidelijk. Je neemt de regie in eigen hand en het biedt je dierbaren houvast in de toch al moeilijke tijd na jouw overlijden.”

En nee, Dean regelt niet de hele uitvaart, dat doet de uitvaartondernemer. Hij kan wel duidelijk maken wat de wensen zijn en houdt tijdens de uitvaart nauwlettend in de gaten of het ook gaat zoals gewenst was.

Teeling Erfzaken
Dean Teeling
(072) 785 13 28 of 06 19 90 25 80
info@teelingerfzaken.nl
www.teelingerfzaken.nl

“Dat ik iets kan betekenen voor mensen maakt mij blij”