Wanneer in verwachting zijn overgaat in afscheid en rouw

Bij zwangerschap denken we over het algemeen aan leuke dingen zoals het krijgen van een kindje, het klaarmaken van de kinderkamer, het bedenken van een naam en het ontstaan van een gezin of uitbreiding daarvan. We worden blij en het verwachten van allemaal leuke dingen begint.

Charlotte was plotseling zwanger van een overleden kindje. Ze verwachtte de dood van het prille leven. De dood? Maar daar had ze helemaal niet op gerekend. Er is niet eens een naam voor een te vroeg gestopte zwangerschap waarbij het kindje nog in de buik zit. Was Charlotte eigenlijk nog wel zwanger? Voor haar is het een dreun die nog lang natrilde, bij iemand anders is het een gemiste kans. Hier zitten nog vele varianten tussen omdat iedereen het op zijn of haar eigen manier ervaart.

Wat merk je als je een miskraam krijgt?
De zwangerschap van Emma was nog heel erg pril en ze had niet door dat ze het vruchtje verloor. Het verdween in het toilet zonder afscheid. Dit kan ook gebeuren als de zwangerschap al wat verder is en er al een baby’tje te herkennen is. Dit klinkt zo hard maar de werkelijkheid is geen roze wolk of sprookje.

In verwachting, uit verwachting
Bij Désirée kwam het spontaan en snel en ze stond er niet zo lang bij stil, bij een ander is de impact veel groter. Kun je nagaan wat daar allemaal nog tussen zit aan belevingen, ervaringen en emoties.

Van mentale begeleiding was voorheen geen sprake!
Vroeger werd er weinig of geen aandacht besteed aan miskramen, er kon veel misgaan met de moeder. Voor de mentale beleving was nagenoeg geen aandacht en zeker niet voor de vader. Het advies was doorgaans om zo snel mogelijk weer zwanger te worden om het gebeuren rond de miskraam te vergeten.

Waar kunnen ouders terecht na zwangerschapsverlies?
Mentale begeleiding na het verlies van de zwangerschap is een breed en veelzijdig onderwerp. Een gynaecoloog of verloskundige zijn er voor vragen en advies gedurende en kort na het verlies. Er zijn steeds meer mogelijkheden rond het afscheid van een pril kindje. En dan gaat het leven door, toch? Nee, in veel gevallen niet. Er blijven vragen onbeantwoord, emoties worden vastgezet, gevoelens worden weggestopt en praten over je dode kindje roept aan alle kanten schaamte en ongemakkelijkheid op. Van wie leren wij hoe je hiermee om moet gaan? Wie leert ons tevreden verder te leven met dit gemis?

Miskraambegeleiding voor pril verlies, kort of langer geleden
Een miskraambegeleider weet hoe moeders en vaders goed begeleid moeten worden, ook als zij al vele jaren geleden verlies in de zwangerschap meegemaakt hebben. De lading kan heel groot zijn en zij kan ouders leren dat te verminderen of helemaal weg te nemen. Zij raakt alle vlakken van een miskraam of abortus. Ze is deskundig in ouders de regie terug te geven over iets dat hen overkomen is, dat hen door de vingers geglipt is en waar ze geen vat op hadden. De impact op familie, vrienden, werk, relatie en de opvoedstijl is soms enorm groot.

Tijden zijn veranderd
Mijn naam is Linda Gout en ik ben miskraambegeleider. De aandacht voor mentale gezondheid is in positieve zin veranderd. In mijn loopbaan als verpleegkundige in de extramurale gezondheidszorg met ouders en jonge kinderen kwam het onderwerp miskraam en zwangerschapsverlies nauwelijks aan bod. Collega’s spraken er ook niet over dus vermeed ik het onderwerp. Dat begon bij mij te wringen. Miskraambegeleiding Nederland verzorgt wel een gedegen opleiding.

Ouders gaan van rotgevoel naar een positievere toekomst Een miskraambegeleider kan hen leren in de spiegel te kijken om te zien hoe ze zich echt voelen en hoe anderen hen zien maar ook waar ze zachter voor zichzelf mogen zijn. Het geeft hen een goed gevoel, tevreden en content met zichzelf. De impact zal minder zwaar drukken op de relatie, collega’s, opvoeding van kinderen, familie en sportrelaties.

Waarom?
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk ouders die met zwangerschapsverlies op wat voor manier dan ook, weten dat er miskraambegeleiding is. Hierdoor wordt een stukje nare geschiedenis warm en liefdevol verweven met het leven van nu.

Is de begeleiding zwaar?
Nee, het maakt indruk en is vooral helpend. Het kindje dat er maar zo kort was heeft een plek gekregen, de volgorde van de kinderrij is hersteld. Het verleden is verweven met het heden. Het gaat om vaders, maar vaker om moeders. Besef dat veel ouders hier al enige tijd mee rondlopen en dat het nu belangrijk voor hen is om in actie te komen.

Deze informatie wordt u aangeboden door Linda Gout van Het Miskraam Atelier. Benieuwd wat een miskraambegeleider voor jou kan betekenen of heb je andere vragen? Kijk op www.hetmiskraamatelier.nl

Wanneer in verwachting zijn overgaat in afscheid en rouw