<     Terug naar nieuws overzicht

Palliatieve zorg: ongeneeslijk, maar niet uitbehandeld

Palliatieve zorg, mensen schrikken soms als artsen dat woord laten vallen. Want het klinkt als: we stoppen ermee, u gaat waarschijnlijk snel overlijden en we zorgen dat u daarbij zo min mogelijk pijn lijdt.

Maar palliatieve zorg is veel meer dan alleen pijnbestrijding. Het omvat alles wat iemand nodig heeft om de laatste levensfase comfortabel te laten verlopen, kwaliteit aan het leven toe te voegen. En die fase kan weken of maanden duren, en zelfs jaren.

Leven toevoegen aan de dagen
Als genezing niet meer mogelijk is, zijn er nog wel vormen van zorg die het leven aangenaam kunnen maken. Thuis of op een andere passende plek. Of allebei. Persoonlijk ingerichte zorg maakt de weg vrij voor alles wat nog telt in het leven. En – heel belangrijk – het geeft mantelzorgers extra lucht. In de hospice horen we vaak dat mensen het zo fijn vinden om weer gewoon de rol van partner of kind te kunnen aannemen, in plaats van de verzorger. Dat geeft de ruimte om goed afscheid te nemen en leven toe te voegen aan de dagen. “Mijn moeder heeft ondanks haar ziekte genoten van alle aandacht.”

Interactie met de omgeving
Het hospice leven heeft zich lang in een relatief gesloten huis afgespeeld. Tegenwoordig staan de deuren meer open. Om af te stemmen met huisartsen, het ziekenhuis en de thuiszorg, en om daarnaast te laten zien wat we doen, interactie te hebben met de omgeving. Het is geen gemakkelijk onderwerp, maar het gaat iedereen aan. Het kan zó veel opleveren als erover gepraat wordt. Onze ervaring is: met de dood valt ook te leven!

Kom eens rondkijken
Uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen het liefst thuis wil overlijden. Op een plek waar het veilig voelt. Als dat thuis niet mogelijk is, kan een hospice uitkomst bieden. Je kunt ons altijd benaderen voor meer informatie of een rondleiding.

Kijk voor meer informatie op www.hospice-alkmaar.nl

Palliatieve zorg: ongeneeslijk, maar niet uitbehandeld