<     Terug naar nieuws overzicht

Wat gebeurt er in Hospice Alkmaar?

“Geen idee… en dat hou ik ook graag zo!”

Een begrijpelijke reactie. Want in een hospice ga je meestal dood. Toch horen we vaak van onze gasten en hun naasten: “Hadden we dit maar eerder geweten!” Daarom willen we – naast het leveren van goede zorg – vertellen over ons werk en mensen uitnodigen om na te denken over hun eigen wensen in de laatste levensfase.

Zoveel mogelijk als thuis
Hospice Alkmaar bestaat ruim 20 jaar en is al een tijd gevestigd in de Pius X kerk in De Hoef. Met tien kamers is het een van de grotere hospices in Nederland. Jaarlijks brengen ongeveer 150 mensen hier de laatste dagen tot maanden van hun leven door. Een grote groep vrijwilligers en het verpleegkundig team zetten zich in om die tijd zo comfortabel en waardevol mogelijk te maken.

De eigenheid van de gasten staat daarbij centraal. Eigen meubels, foto’s en schilderijen mogen worden gebruikt om de kamer een thuisgevoel te geven. Ook een geliefd huisdier hoort daarbij. Er wordt dagelijks vers gekookt en het brood komt van de bakker. Bezoek is de hele dag welkom en kan ook blijven slapen. Natuurlijk is er rouw en verdriet in de hospice, maar er wordt net zo goed regelmatig gelachen en genoten: hospice zorg lééft.

Zorg in Egmond en Schoorl
In 2017 is ’tHuis Lioba erbij gekomen: een kleinschalig respijthuis in het Liobaklooster in Egmond-Binnen. Hier kunnen mensen tijdelijk verblijven als ze (palliatieve) zorg buitenshuis nodig hebben. Om zelf even op adem te komen of de mantelzorger te ontlasten. De zorg wordt vooral gegeven door een team van gedreven vrijwilligers. Er is de privacy van een eigen kamer en wie dat prettig vindt, kan anderen ontmoeten in de gezamenlijke woonkeuken.

In 2021 is Hospice De Bregthoeve onderdeel geworden van de organisatie. Dit appartementen hospice in Schoorl wordt gerenoveerd en heropent in augustus haar deuren, voor maximaal acht cliënten.

Ondersteuning buiten het hospice
Sinds dit jaar is ook inzet van vrijwilligers thuis en in andere instellingen mogelijk. Dit ambulante team biedt aandacht en steun in de laatste levensfase, zodat partner, kinderen of andere naasten de zorg voor hun dierbare niet alleen hoeven te dragen. Een overkoepelende stichting – Oase Palliatieve Zorg – verbindt de zorglocaties en het ambulante team.

Oasepalliatievezorg.nl
- Bregthoeve.nl -
Thuis-lioba.nl –Hospice-alkmaar.nl

Wat gebeurt er in Hospice Alkmaar?