<     Terug naar nieuws overzicht

Afscheidsfotografie houdt herinneringen levend

Op gezellige momenten in het leven, denk aan bruiloften, feestjes en geboortes is het normaal om foto’s te maken. Vaak waardevol voor later en prachtig om eens terug te kijken. Maar laten we ook stilstaan bij het afscheid van een dierbare, een moment dat evenzeer kostbaar is. In die emotionele tijd, waarin alles als een roes voorbij kan gaan, maakt Lianne Slikkerveer van Vergeet-me-niet Afscheidsfotografie een waardevolle herinnering die voor altijd blijft bestaan.

Met veel passie is Lianne Slikkerveer in 2022 gestart met het vastleggen van dierbare momenten. De 38-jarige Alkmaarse heeft zich gespecialiseerd in het vastleggen van uitvaarten, crematies, condoleances en alles wat daarbij komt kijken. Maar ook als iemand weet dat het overlijden nabij is, zorgt Lianne voor mooie laatste foto’s samen met gezin en naasten. “De foto’s zijn een eerbetoon aan het leven van degenen die we zo liefhebben. En het is zo waardevol voor degenen die achterblijven.”

De afscheidsfotograaf startte met een persoonlijke eerste opdracht. De moeder van een vriend overleed onverwachts afgelopen jaar. Lianne vertelt: “Het afscheid was een emotionele, intense en onbegrijpelijke gebeurtenis. Na afloop heb ik een fotoboek gemaakt voor de familie. Het resultaat is werkelijk prachtig: een waardevolle herinnering.

Op mijn website staan meer voorbeelden van mijn fotografie. Bijvoorbeeld van een gezin waarvan de vader plotseling overleed. Hij liet twee kinderen en zijn vrouw achter. Het werd een indrukwekkende reportage waar ook een boek van is samengesteld. De familie pakt het boek er nog vaak bij en is heel dankbaar voor de mooie foto’s. Bij kleine kinderen is het vaak zo dat zij zich de uitvaart niet meer goed kunnen herinneren. Daarom is het waardevol dat zij een boek hebben met de momenten van afscheid in beeld gebracht.”

Zorgvuldig
Lianne: “Ik ontmoet een familie op vaak een van de emotioneelste momenten in hun leven. Het is mijn taak om hier zorgvuldig mee om te gaan. Ik ben rustig en luister vooral. Wat zijn de wensen? Wat voor informatie hebben zij nodig? En wat kan ik betekenen? Op de dag van de uitvaart ben ik er uiteraard, maar heel veel mensen merken mij niet op. Ik respecteer de privacy van de nabestaanden en beweeg mij discreet tussen de gasten. Als ik achteraf foto’s laat zien, hoor ik dan ook vaak: ‘Was jij er ook? We hebben jou helemaal niet opgemerkt!’”

Details
“Wat mijn werk echt bijzonder maakt, is de aandacht voor details.” Lianne vertelt over een echtpaar waarvan de vrouw is overleden. Lianne maakte foto’s van de condoleance en de uitvaart. Na afloop liet de weduwnaar een prachtige tekening zien, gemaakt door zijn overleden vrouw. Mevrouw hield van tekenen. Dat bracht Lianne op een idee. “De tekening was gemaakt in 1997. Ik vroeg aan de weduwnaar of ik deze mocht verwerken in het fotoalbum. Het bleek een prachtige toevoeging, een tastbare herinnering aan wie zij was.” Vooral kleine details legt Lianne vast: “Bij mij is afscheidsfotografie meer dan alleen de kist.

Een arm om iemand heen, een traan in een ooghoek, een tekening van een kind, iemand die een knuffeltje vastheeft of iemand die een bloem meebrengt. Ik heb overal oog voor. En dat maakt mijn bijdrage heel waardevol. Vastleggen waarvan een ander later zegt: ‘O, was dat er ook? Dat heb ik nooit gezien. Ik ben blij dat we de foto’s hebben.’ Daar doe ik het voor.”

Lianne haar creatieve geest en passie voor fotografie strekken zich verder uit dan afscheidsmomenten. Ze is ook bedreven in portretfotografie, zwangerschapshoots en het vastleggen van gezinnen.

De foto’s zijn geplaatst met toestemming van de betrokkenen.

Lianne Slikkerveer
06 13 84 29 88
www.vergeetmeniet-afscheidsfotografie.nl
www.instagram.com/vmn.afscheidsfotografie

Afscheidsfotografie houdt herinneringen levend